Smullen met Sanne

De lekkerste chocolate chip oatmeal cookies

Recept chocolate chip cookies

Overdadige chocolate chip havermout koekjes, met pure chocolade en pecannoten

Wat trakteer je als je jarig bent? Natuurlijk niet iets kant-en-klaars. Deze koekjes zijn ideaal om een dag van tevoren te maken en makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld je werk. Succes gegarandeerd! Dit recept is voor ongeveer 24 cookies. Mocht je er niet zoveel nodig hebben dan kun je de ingrediënten altijd door 2 delen. Maar mijn ervaring is dat ze sowieso op gaan.

Bereidingstijd: 1 a 1,5 uur

Ingrediënten (voor +/- 24 flinke cookies)

  • 250 zachte roomboter (minimaal op kamertemperatuur maar mag ook een paar seconden in de magnetron)
  • 220 gram witte kristalsuiker
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 340 gram fijne havermoutvlokken
  • 230 gram tarwemeel
  • 3 eieren
  • 1,5 lepel vanille extract
  • 7,5 gram baking soda (bakpoeder)
  • 3 gram kaneel
  • 4,5 gram zout
  • 250 gram pure chocolade
  • 200 gram pecannoten (ongezouten)

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mixer (of staafmixer met garde opzetstuk)

Zo maak je de chocolate chip cookies

  1. Verwarm je oven voor op 190 graden met de bakplaat erin.
  2. Hak de chocolade in kleine blokjes. Niet té fijn, want dan proef je ze niet meer zo goed in je cookies.
  3. Hak ook de noten grof. Zet (samen met de chocolade) apart.
  4. Doe de zachte roomboter, de kristalsuiker, en de lichtbruine basterdsuiker in een grote kom en meng het met een mixer tot een zachte brei.
  5. Voeg 3 eieren en de 1,5 theelepels vanille extract toe en mix het geheel tot het luchtig wordt.
  6. Zeef de meel en het bakpoeder boven de kom. Voeg ook de kaneel en het zout toe en roer het geheel met een spatel door elkaar.
  7. Voeg nu de havermout, de noten en de chocolade toe en schep het door elkaar.
  8. Zet het koekjesdeeg 10 minuten in de koelkast.
  9. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed ‘m met bakpapier.
  10. Schep vervolgens met een lepel bollen deeg op het bakpapier. Druk een beetje plat.
  11. Zorg voor genoeg ruimte tussen de cookies want het deeg smelt behoorlijk. Meestal doe ik 12 cookies op 1 bakplaat.
  12. Afhankelijk van hoe groot je oven is, moet je de cookies in 2 of 3 batches bakken.
  13. Bak de cookies in 10 minuten. Laat afkoelen en bak de volgende batch.
  14. Let op, de cookies zullen nog een beetje bleekjes en zacht zijn als je ze uit de oven haalt maar ze worden donkerder en crunchier als ze afkoelen.
  15. Eet smakelijk!

Variatietips

  • Met de nootjes kun je variëren, probeer ook eens macadamianoten (aanrader!) of amandelen.
  • Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om in plaats van pure chocolade, melk- of witte chocolade te gebruiken (of een mix).

Laat reactie achter

Sanne

Welkom op mijn foodblog! Hier deel ik vegetarische en vegan gerechten, met pure ingrediënten en vol van smaak.