Smullen met Sanne

Vegan ‘boeuf’ Bourguignon, stoofpotje met rode wijn

Recept vegan boeuf bourguignon

Groente stoofpotje met wortel, pastinaak, champignons en rode wijnsaus

Voor Boeuf Bourguignon kon je me vroeger, toen ik nog vlees at en geen besef had hoe slecht dit was voor dier en milieu, gerust wakker maken. Gelukkig heb je voor die heerlijke, donkere, rijke saus helemaal geen vlees nodig. Groenten, rode wijn en lekker veel verse kruiden maken dit veganistische stoofpotje super smaakvol. Dit recept is voor 4 personen, de volgende dag is het minstens net zo lekker. Je kunt het ook gerust invriezen. Ik vind dit stoofpotje zelf het lekkerst met wat brood om te dippen, maar aardappelpuree of -gratin passen er ook heel goed bij.

Bereidingstijd: 75 minuten, waarvan 3 kwartier suddertijd

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram wortel
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 3 pastinaken
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 blokjes groente- of bospaddenstoelenbouillon
  • 400 ml rode wijn
  • 2 el bloem
  • 1 el olijfolie
  • Verse kruiden: Paar takjes verse tijm en rozemarijn, 5 laurierblaadjes, evt wat peterselie voor de garnering
  • Zout en peper
  • Lekker brood voor erbij

Benodigdheden

  • Een grote (stoof)pan met deksel

Zo maak je de vegan ‘boeuf’ Bourguignon

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de wortel en pastinaak in stukjes, halveer de champignons.
  2. Rits de tijm- en rozemarijnblaadjes van de takjes en hak grof.
  3. Verhit een klein scheutje olijfolie in de pan, voeg hier de ui en knoflook aan toe. Fruit even aan. Voeg vervolgens de groente, de tomatenpuree en de bloem toe, roer goed om.
  4. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en voeg de rode wijn toe. Doe de tijm, rozemarijn en laurier erbij en schep om. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat ongeveer 45 minuten rustig sudderen. Roer af en toe. Als de saus te dik wordt, voeg je wat water toe.
  5. Check of de groenten gaar zijn en proef de saus. Voeg eventueel wat verse peper toe. Vis de laurierblaadjes uit de saus.
  6. Schep in kommetjes (of zet gewoon de pan op tafel), strooi er wat verse peterselie over en serveer er een stuk lekker vers brood bij.
  7. Eet smakelijk!

Laat reactie achter