Smullen met Sanne

Risotto met paddestoelen, truffel en Parmezaanse kaas

Recept risotto paddestoelen truffel

Rijke vegetarische truffelrisotto met paddestoelen, Parmezaanse kaas en verse tijm

Deze romige risotto is puur comfortfood, met verse ingrediënten, truffel en parmezaanse kaas. Simpel en zonder al te veel poespas, waardoor de smaak van de truffel extra goed tot z’n recht komt.

Bereidingstijd: +/- 40 minuten

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 140 gram risottorijst
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram gemengde paddestoelen
  • 75 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • Flinke theelepel truffeltapenade (of als je zo’n potje met hele truffels hebt kunnen bemachtigen, dan een half potje). Verse truffel is natuurlijk het lekkerst maar ik ga er niet vanuit dat iemand dat standaard in huis heeft.
  • Paar takjes verse tijm
  • Half blokje bospaddestoelenbouillon
  • Zout en peper
  • Scheutje olijfolie
  • Blokje roomboter (als je het hebt, anders voldoet olijfolie ook)

Benodigdheden

  • Wok-/braadpan met deksel
  • Extra pan om de paddestoelen in te bakken

Zo maak je de risotto

  1. Snipper de ui en knoflook, breng water in waterkoker aan de kook.
  2. Snijd de paddenstoelen grof.
  3. Verhit een klein beetje (olijf)olie in je wokpan, fruit hierin de ui en knoflook kort.
  4. Voeg de risottorijst toe, roer om tot de korrels een beetje glazig worden.
  5. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg heet water toe tot de rijst net onder staat, roer door. Doe het deksel op de pan en zet het vuur lager.
  6. Voeg telkens als het water bijna geabsorbeerd is, wat meer heet water toe en roer regelmatig om.
  7. Zodra de risotto dik en romig wordt, is de rijst gaar. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Probeer voor de zekerheid een rijstkorrel om te checken of hij inderdaad zacht is. Zo niet voeg nog wat extra water toe.
  8. Verhit ondertussen in de andere pan het blokje roomboter (of als je dit niet hebt, een scheutje olijfolie) en bak hierin de paddenstoelen kort. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
  9. Rits de blaadjes van de takjes tijm af en meng door de risotto.
  10. Voeg de ook parmezaanse kaas toe, roer door tot de kaas gesmolten is.
  11. Zet het vuur uit en roer op het allerlaatst de truffeltapenade erdoorheen. Op deze manier gaat zo min mogelijk van de smaak verloren.
  12. Schep de risotto in een diep bord en leg de gebakken champignons erop. Strooi er nog wat versgemalen peper overheen.
  13. Eet smakelijk!

Variatietip

  • Als fris bijgerechtje kun je een tomatensalade bij deze risotto serveren. Gebruik (tros)tomaatjes die rijk van smaak zijn zodat ze niet zoveel extra’s nodig hebben en maak een simpele vinaigrette van olijfolie, balsamico en een beetje mosterd. Hou het simpel want je wil natuurlijk niet dat de heerlijke smaak van de truffel overstemd wordt door je bijgerecht.

Laat reactie achter

Sanne

Welkom op mijn foodblog! Hier deel ik vegetarische en vegan gerechten, met pure ingrediënten en vol van smaak.