Smullen met Sanne

Pizza met zelfgemaakt pizzadeeg

Recept pizzadeeg

Pizza from scratch: de basis

Zelfgemaakte pizza is altijd feest! Het deeg kost even wat tijd maar het is echt de moeite waard. Dit recept is voor de basis: pizzadeeg voor de pizzabodems, met tomatensaus. Onderaan het recept doe ik een aantal suggesties voor pizza toppings maar hier kun je natuurlijk eindeloos mee variëren. Voor het pizzadeeg gebruik ik naast bloem ook semola (fijne griesmeel), wat iets grover is dan bloem waardoor de pizza net iets crunchier wordt. Heb je dit niet in huis, gebruik dan alleen bloem.

Bereidingstijd: 1,5 a 2 uur, waarvan 1 uur rijstijd

Ingrediënten (voor 2 pizza’s)

Het pizzadeeg

  • 200 gr bloem
  • 50 gr semola/fijne griesmeel (of bloem)
  • 1,5 dl lauw water
  • 3,5 gram gist (een half zakje)
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 1 el olijfolie

De tomatensaus

  • Een klein blikje tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl oregano
  • snuf zout en peper

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Deegroller

Zo maak je de pizza

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden (liefst hetelucht) met de bakplaat erin.
  2. Meng het lauwe water met de suiker en de gist, laat 10 minuten staan. De gist heeft even nodig om te werken.
  3. Doe de bloem en semola in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe het gistmengsel erbij.
  4. Roer even door met een lepel of spatel, voeg dan de olijfolie en het zout toe.
  5. Kneed het deeg nu met je handen, dit gaat het makkelijkst op een glad oppervlak zoals je (schoongemaakte) aanrechtblad.
  6. Kneed ongeveer 10 minuten tot je een elastisch deeg hebt. Is het deeg nog wat droog en brokkelig? Voeg dan een klein beetje water toe. Is het deeg juist te plakkerig? Voeg dan nog een klein beetje bloem toe.
  7. Vorm het deeg tot een mooie bol, doe een beetje olie in de kom, doe de deegbol erin en draai om zodat hij bedekt is met een dun laagje olie.
  8. Laat een uur rijzen op een warme plek, het deeg zal ongeveer verdubbelen in grootte.
  9. Maak de tomatensaus: Doe de inhoud van het blikje tomatenpuree in een kommetje. Pers hier het teentje knoflook boven, doe er een snuf zout en peper en een theelepel oregano bij. Voeg een klein beetje water toe en roer goed door.
  10. Bereid ondertussen ook je toppings voor. Zorg ervoor dat je geen rauwe groenten op de pizza doet, bak of grill deze altijd even voor. Als je dit niet doet, zul je zien dat je pizza sompig wordt en de groenten misschien zelfs nog rauw zijn.
  11. Wanneer het deeg gerezen is, haal je het uit de kom en snijd je het in tweeën. Maak bolletjes en laat deze nog even afgedekt rusten.
  12. Leg twee stuks bakpapier klaar op je aanrecht.
  13. Pak een deegbolletje en vorm met je handen (of met een deegroller) een dunne, ronde pizzabodem. Leg de pizzabodem op een vel bakpapier. Smeer er de tomatensaus op en beleg de pizza met jouw toppings.
  14. Haal de bakplaat uit de oven, leg de pizza met het bakpapier erop en doe in de oven voor 10-15 minuten totdat de randen opgebold en goudbruin zijn. Houd de pizza goed in de gaten.
  15. Herhaal ondertussen punt 13 om de tweede pizza te maken, zodat deze in de oven kan zodra de eerste pizza klaar is.
  16. Eet smakelijk!

Pizza topping tips

  • Pizza-tip 1: Gegrilde aubergine, zongedroogde tomaatjes, rode ui en buffelmozzarella (zie foto).
    Snijd de aubergine in dunne plakjes van maximaal 0,5 cm. Smeer de plakjes in met wat olie, peper en zout en bak deze in een grillpan (of gewone koekenpan), voordat je ‘m op de pizza doet.
  • Pizza-tip 2: Spinazie, champignons, zwarte olijven en gorgonzola.
    Verse spinazie is het lekkerst, wel even voorbakken (net als de champignons). Gebruik je diepvriesspinazie? Ontdooi dit in de magnetron en druk zoveel mogelijk vocht eruit voordat je het op de pizza doet.

Laat reactie achter