Smullen met Sanne

Noedelsoep met paksoi, shiitake en tempeh

Recept noedelsoep shiitake tempeh

Snelle Aziatische maaltijdsoep met noedels en boordevol verse groenten, tempeh en sesam

Noedelsoep is een van m’n nieuwe favoriete gerechten. Snel, makkelijk, gezond en superlekker! Oja en vegan, niet onbelangrijk. De tempeh kun je het beste minstens een uur van tevoren marineren. De rest van de soep is binnen een kwartiertje klaar.

Ingrediënten (voor 2 borden noedelsoep)

  • 120 gram (volkoren)noedels
  • 200 gram tempeh
  • 200 gram verse shiitake paddestoelen (kun je hier moeilijk aan komen? Dan zijn champignons ook goed)
  • 200 gram paksoi
  • 1 wortel
  • 800 ml groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Stukje verse gember (ongeveer 3 cm3), fijngesneden
  • 1 rood pepertje, zonder zaadjes, in dunne reepjes gesneden (laat dit weg als je de soep niet pittig wilt maken)
  • 4 el sojasaus
  • Klein beetje sriracha of sambal
  • 1,5 el rijstazijn
  • 2 el sesam- of zonnebloemolie
  • 2 tl geroosterd sesamzaad
  • Partje limoen

Benodigdheden

  • Soeppan

Zo maak je de noedelsoep

  1. Snijd de tempeh in repen van ongeveer 0,5 cm dik, zodat je 8 plakken krijgt (4 per bord).
  2. Marineer de tempeh in 1 el (sesam)olie, 2 el sojasaus en een klein beetje sriracha of sambal. Laat afgedekt minstens een uur in de koelkast marineren.
  3. Bak de tempeh op medium vuur in een koekenpan totdat de reepjes goudbruin en krokant zijn.
  4. Snijd de shiitake in plakjes, de wortel in reepjes en de paksoi in grove stukken.
  5. Verhit een eetlepel (sesam)olie in de soeppan en fruit hierin de fijngesneden knoflook, gember en peper.
  6. Voeg de bouillon, de sojasaus en de azijn toe en breng aan de kook.
  7. Voeg de noedels toe aan de soep. Voeg na 2 minuten de shiitake toe.
  8. Wanneer de noedels bijna gaar zijn, voeg dan ook de paksoi en de wortel toe en laat nog 2 minuten doorkoken.
  9. Serveer de soep in diepe borden, knijp het partje limoen erboven uit, leg de tempeh op de noedels en garneer met een beetje sesamzaad.
  10. Eet smakelijk!

Variatietips

  • Je kunt de tempeh vervangen door een eitje dat je in 7 minuten net niet helemaal hard hebt gekookt. Is iets minder werk, alleen niet vegan.
  • Een beetje fijngesneden koriander eroverheen is ook lekker.

Laat reactie achter