Smullen met Sanne

Linzensoep met wortel, pastinaak en gember

Recept linzensoep wortel pastinaak

Kruidige vegan linzensoep met rode linzen, pastinaak en wortel

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten (voor ongeveer 4 kommen soep)

  • Kopje gedroogde rode linzen (100 gram)
  • 2 flinke wortels
  • 2 pastinaken
  • 1 ui
  • 2 a 3 teentjes knoflook
  • 1 rood pepertje (als je van pittig houdt)
  • Stukje verse gember van ongeveer 3 cm3
  • Half bouillonblokje
  • Kruiden: 1 tl Ras el hanout, 1/2 tl komijn, 1/2 tl koriander
  • Zout & peper naar smaak
  • 2 el plantaardige yoghurt, ik gebruikte ongezoete kokosyoghurt
  • Evt. verse peterselie en/of koriander

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Staafmixer

Zo maak je de linzensoep

  1. Snipper de ui en knoflook, snijd de gember en peper in kleine stukjes (verwijder de zaadjes als je een aangename pittigheid zoekt. Laat de zaadjes zitten als je zin hebt om jezelf uit te dagen).
  2. Schil de wortel en pastinaak en snijd in stukjes.
  3. Verhit een klein beetje (olijf)olie in een kookpan, fruit hier de ui, knoflook, gember en peper in, voeg de stukjes wortel en pastinaak toe, roer om.
  4. Voeg de linzen toe, roer even door, verkruimel vervolgens het halve bouillonblokje in de pan en voeg water toe tot de groenten en linzen net onder staan.
  5. Voeg nu de kruiden toe, ik gebruik zelf altijd ras el hanout, komijn, koriander, en evt wat verse kruiden als ik die in huis heb zoals tijm en rozemarijn.
  6. Breng het geheel aan de kook, roer nog eens door en zet daarna het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de soep-in-wording doorpruttelen voor zo’n 30 minuten.
  7. Controleer af en toe of er nog wel vocht in de pan zit, de linzen nemen veel vocht op. Voeg als het nodig is water toe. Het is wel de bedoeling dat deze linzensoep lekker dik blijft, dus voeg niet in 1x teveel water toe. Als je de soep uiteindelijk te dik vindt kun ‘m altijd nog verdunnen, maar dikker maken zal lastiger worden!
  8. Na 30 minuten zullen de linzen en de groenten zacht geworden zijn. Pureer de soep nu met de staafmixer. Persoonlijk vind ik het lekker om ‘m niet téveel tot een crème te pureren, zodat er nog wat grove stukjes in zitten.
  9. Proef de soep en voeg peper en zout naar smaak toe.
  10. Dien de soep op in kommen, voeg een eetlepel kokosyoghurt toe. Als je verse peterselie in huis hebt (of koriander als je hiervan houdt), voeg dit dan ook zeker toe.
  11. Eet smakelijk!

Variatietip

  • Als je pompoenpitten in huis hebt, rooster deze dan even in een droge pan en voeg op het laatst toe. Lekker crunchy!
  • In plaats van kokosyoghurt kun je ook een scheutje kokosmelk of -room gebruiken.

1 reactie

Sanne

Welkom op mijn foodblog! Hier deel ik vegetarische en vegan gerechten, met pure ingrediënten en vol van smaak.