Smullen met Sanne

Granola met noten, zaden en kruiden (suikervrij)

Recept suikervrije granola met noten en zaden

Zelfgemaakte geroosterde muesli met haver, spelt, noten, zaden en een kruidenmix

Bijna elke ochtend begin ik de dag met een bakje vers fruit, met plantaardige yoghurt en muesli. Nu vind ik de meeste kant-en-klare varianten van muesli, cruesli en granola veel te zoet. Zelfs in ‘naturel’ muesli zit gedroogd en gezoet fruit, wat ik echt niet nodig vind. Ook vind ik de vulling vaak een beetje karig. Daarom ben ik zelf mijn granola gaan maken, zonder suiker maar wel met lekker veel noten, zaden en kruiden. Nu ik dit eenmaal gewend ben, wil ik niet anders meer! Dit recept is precies de juiste hoeveelheid om een grote IKEA weckpot (1,8L) mee te vullen. Als je wilt kun je natuurlijk variëren met de verhoudingen en ingrediënten.

Bereidingstijd: 30 minuten, waarvan 20 minuten in de oven

Ingrediënten (voor een grote weckpot)

  • 250 gram grove havervlokken
  • 250 gram volkoren speltvlokken
  • 150 gram noten naar keuze, zoals walnoten, pecan en pistache
  • 100 gram zaden naar keuze, zoals lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten
  • Kruiden: 2 tl kaneel, 1 tl kardemom, 1 tl nootmuskaat, 1 tl gemberpoeder, 1/2 tl sumak, 1/4 tl kruidnagel
    of
    2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 el zonnebloemolie

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakplaat + bakpapier

Zo maak je de suikervrije granola

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de noten grof.
  3. Doe de speltvlokken, havervlokken, noten en zaden in een kom. Voeg de eetlepel olie toe, schep het mengsel om.
  4. Voeg de kruiden toe. Hussel de ingredienten in de kom doorelkaar met een lepel (of met je handen), zodat de kruiden goed verspreid zitten.
  5. Verspreid de granola gelijkmatig over de met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Doe 20 minuutjes in de oven, schep halverwege om. Als je de granola voor de eerste keer maakt, houd de oven dan de laatste 5 a 10 minuten goed in de gaten. Niet elke oven is hetzelfde en je wilt natuurlijk niet dat het verbrandt. De pecannoten worden het eerste zwart dus let daar goed op.
  7. Haal uit de oven. Wanneer de granola is afgekoeld kun je het in de weckpot doen.
  8. Eet smakelijk!

Laat reactie achter