Indiase spinaziecurry met krokant gebakken tofu en gele rijst
Saag paneer is een traditioneel Indiaas recept, dat bestaat uit kaasblokjes in een groene groentesaus met lekkere kruiden. In dit geval gebruik ik spinazie en tofu ipv kaas. Diepvries spinazie maakt dit recept schandalig easy, maar je kunt natuurlijk ook verse spinazie gebruiken.
Bereidingstijd: 25-30 minuten
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 150 gram (zilvervlies)rijst
- 200 gram firm tofu
- 400 gram diepvries (blad)spinazie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Stukje verse gember, ongeveer 2 cm3
- Eventueel een half vers pepertje, als je zin hebt in pittig
- Half groentebouillonblokje
- 3 el ongezoete sojayoghurt
- Kruiden: 1 tl ras el hanout, 1 tl garam masala, 1/2 tl komijn, 1/2 tl koriander, 1/2 tl kurkuma, zout & peper.
- Handje verse korianderblaadjes
- Zonnebloemolie om in te bakken
Benodigdheden
- Kookpan voor de rijst
- 2 bakpannen voor de tofu en de spinaziesaus
Zo maak je de saag paneer
- Zet een pan met ruim water op en kook de rijst gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Zodra de rijst gaar is en je het water hebt afgegoten, voeg je de kurkuma toe, roer je goed zodat de kurkuma goed verdeeld is en laat je de rijst met de deksel op de pan nog even nagaren. Het is niet erg als de rijst iets eerder klaar is dan de rest, deze blijft lang genoeg warm en op deze manier kunnen de kruiden er goed in trekken. Ga ondertussen door met de volgende stappen.
- Ontdooi de spinazie in de magnetron (of zorg dat je ‘m een paar uur van tevoren uit de vriezer hebt gehaald).
- Snijd de ui, knoflook, gember en evt het halve pepertje fijn.
- Dep de tofu droog, snijd in blokjes, verhit een flinke scheut olie (ongeveer 3 el) in de kleinste pan en doe de tofu erbij. Bak lichtbruin en krokant. Strooi daarna de ras el hanout en wat zout over de tofublokjes, schep om zodat de kruiden goed verdeeld worden.
- Doe een klein scheutje olie in de andere pan, fruit hierin de ui, knoflook, gember en peper, voeg de spinazie toe en kruimel het halve bouillonblokje erboven.
- Doe de garam masala, komijn en koriander bij het spinaziemengsel en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat een paar minuten doorsudderen.
- Zet het vuur uit en schep er 3 flinke eetlepels sojayoghurt doorheen. Roer totdat het een romig geheel wordt.
- Proef en bepaal of het nog iets van het een of het ander nodig heeft.
- Maak een bedje van gele rijst op de borden, schep er de spinaziecurry op en verdeel de tofublokjes erover. Voeg op het laatst de verse koriander toe. Klaar is je vegan saag paneer.
- Eet smakelijk!
Variatietips
- Wil je meer verse groenten? Bak dan stukjes (groene) paprika mee op stap 5. Of verwarm wat doperwtjes mee met de saus.
Laat reactie achter