Smullen met Sanne

Geroosterde aubergine met yoghurt-knoflook saus en za’atar

Aubergine uit de oven met een fris sausje van sojayoghurt, geroosterde knoflook en za’atar

Aubergine is één van mijn lievelingsgroenten, zo veelzijdig en (wanneer juist bereid) zó lekker! Het liefst rooster ik aubergines in de oven, daar worden ze heerlijk zacht van en je hebt er bijna geen omkijken naar. In dit gerecht gebruik ik o.a. ras el hanout en za’atar, twee kruidenmengsels die veel gebruikt worden in de oosterse keuken en hier standaard in de kast staan. Ik koop mijn kruiden meestal op de markt (goedkoop en goede kwaliteit), maar ook in de AH zijn ze gewoon te verkrijgen.

Bereidingstijd: 45 minuten (waarvan 30 minuten in de oven)

Ingrediënten (als bijgerecht voor 4 a 6 personen)

 • 3 grote of 4 kleine aubergines
 • 3 knoflookteentjes
 • 75 ml olijfolie
 • 4 el ongezoette sojayoghurt
 • Kruiden: 1/2 tl ras el hanout, 1/2 tl paprikapoeder, evt snufje gerookt paprikapoeder, 1 tl za’atar, zout&peper.

Benodigdheden

 • Oven
 • Met bakpapier beklede bakplaat
 • Een kwastje om de aubergines te bestrijken met het olie-kruiden mengsel is handig. Heb je dit niet, dan lukt dit ook met een lepel.

Zo maak je de geroosterde aubergine

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Was de aubergines en haal de bovenkant eraf. Snijd ook een klein plakje van het kontje af. Snijd ze vervolgens in dikke plakken van ongeveer 2cm dik. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat.
 3. Meng de olie met alle kruiden behalve de za’atar. Bestrijk de plakken aubergine met het oliemengsel, met een kwastje of met een lepel. Bestrooi met wat extra zout en peper.
 4. Leg de (ongepelde) teentjes knoflook tussen de plakken aubergine en zet de bakplaat voor 30 minuten in de oven.
 5. Meng in een kommetje alvast de sojayoghurt en de helft van de za’atar doorelkaar. Je zou hier evt. ook verse kruiden kunnen toevoegen zoals fijngesneden peterselie of munt.
 6. Haal de bakplaat uit de oven en neem de teentjes knoflook. Als het goed is, is de knoflook zacht geworden en kun je de binnenkant makkelijk uit de schil duwen. Prak de knoflook fijn en roer door de yoghurtsaus.
 7. Leg de aubergine plakken mooi op een bord, schenk er de yoghurtsaus overheen en bestrooi met de overgebleven za’atar.
 8. Eet smakelijk!

Variatietips

 • Wat heel lekker is, is om op het laatste moment granaatappelpitjes (a la Ottolenghi) over het yoghurtsausje heen te strooien.
 • Ook pistachenootjes zijn een goede toevoeging.

Laat reactie achter